EP: apginkime vaikus ir įtraukime juos į sprendimus - Juozas Olekas
Juozas Olekas

Juozas Olekas

Europos Parlamento narys

Juozas Olekas

Juozas Olekas

Europos Parlamento narys

EP: apginkime vaikus ir įtraukime juos į sprendimus

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Antradienį Europos Parlamentas (EP) paragino veiksmingiau kovoti su vaikų išnaudojimu internete ir fizinėmis vaikų bausmėmis, o kartu stiprinti vaikų dalyvavimą politikoje.

© Europos Sąjunga 2019 – Šaltinis: EP

Rezoliucijoje, skirtoje 30-osioms Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijos metinėms, EP smerkia bet kokio pobūdžio smurtą prieš vaikus, įskaitant priverstinę santuoką, vaikų darbą, prostituciją, psichologinį smurtą ir patyčias.

Europarlamentarai ragina visas ES šalis parengti teisės aktus, kuriais draudžiama taikyti vaikams fizines bausmes ir numatoma atsakomybė už jas, o jeigu tokie teisės aktai jau patvirtinti, užtikrinti, kad jie būtų veiksmingai įgyvendinami.

Kartu ES ir valstybės raginamos sustiprinti kovą su vaikų išnaudojimu, ypač internete, ir bendradarbiauti su informacinių technologijų įmonėmis. Europarlamentarai ragina šias įmones bei interneto platformas prisiimti dalį atsakomybės kovojant su lytine prievarta prieš vaikus ir jų išnaudojimu internete.

Savo ruožtu Parlamentas ragina visas ES valstybes „užtikrinti galimybę jauniems žmonėms mokyklose gauti išsamią amžiui pritaikytą informaciją apie seksą ir seksualumą, taip pat įgyti žinių apie seksualinės ir reprodukcinės sveikatos priežiūrą bei santykius“.

EP ragina išrinktąją Komisijos pirmininkę Ursulą von del Leyen paskirti ES atstovą vaiko teisių klausimais, taip pat įsteigti ES vaikų apsaugos centrą, kuris koordinuotų valstybių kovą su seksualiniu ir kitokiu vaikų išnaudojimu.

ES šalys raginamos veiksmingiau kovoti su vaikų skurdu, taip pat užtikrinti mažumoms priklausančių vaikų, neįgalių vaikų, nepilnamečių migrantų, LGBTI tėvų vaikų, sulaikytų vaikų bei įkalintų tėvų vaikų teises ir apginti juos nuo diskriminavimo.

Vaikai gali atlikti reikšmingą vaidmenį formuodami politinę darbotvarkę, kaip parodė akcijos prieš klimato pokyčius. Todėl europarlamentarai ragina ES ir jos valstybes stiprinti vaikų dalyvavimą teisėkūroje bei „diegti vaikų dalyvavimo kultūrą visais lygmenimis – šeimos, bendruomenės, vietos, regioniniu, nacionaliniu ir Europos“, pavyzdžiui, kurti vaikų tarybas prie atitinkamo lygmens asamblėjų.

Rezoliucijai pritarė 495 EP nariai, nepritarė 58, o susilaikė 87.

Daugiau naujienų:

Politinių kalinių padėtis Baltarusijoje

Baltarusijos diktatūra naikina laisvai mąstančius žmones. Europos Parlamente šią savaitę aptarėme dramatišką politinių kalinių padėtį Baltarusijoje. Diskutavome, kokių tolesnių veiksmų gali imtis

EP pristatyti Lietuvos dailininkų darbai

Atstovaudamas Lietuvai Europos Parlamente jaučiu pareigą pristatyti Europai Lietuvos kultūrą bei meną. Šįkart surengti parodą Briuselyje, Europos Parlamento rūmuose, pakviečiau mūsų šalies

English version »

Mūsų svetainėje naudojame slapukus

Norėdami tęsti naršymą, patvirtinkite, kad sutinkate su slapukų rinkimu šioje svetainėje.