Komisija atsakė į Oleko klausimą: be Vaistų agentūros leidimo, derybos dėl bendro „Sputnik V“ įsigijimo - nevyks - Juozas Olekas
Juozas Olekas

Juozas Olekas

Europos Parlamento narys

Juozas Olekas

Juozas Olekas

Europos Parlamento narys

Komisija atsakė į Oleko klausimą: be Vaistų agentūros leidimo, derybos dėl bendro „Sputnik V“ įsigijimo – nevyks

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Šiandien „European Health Forum Gastein“ organizuotame renginyje apie ankstyvąsias COVID-19 imunizacijos pamokas, Europos institucijų, pramonės ir visuomenės atstovai diskutavo apie iššūkius ES ir už jos ribų, kilusius pradėjus pirmąsias COVID-19 vakcinacijas. Renginio metu europarlamentaras Juozas Olekas domėjosi, ar Komisija planuoja pradėti derybas dėl bendro „Sputnik V“ pirkimo mechanizmo ir kokie mechanizmai tam būtų naudojami.

Renginio organizatoriai teigia, kad, nepaisant turimų vakcinų skaičiaus augimo, auga ir naujų viruso variantų skaičius ir paplitimas. „Niekada nebuvo taip svarbu sukurti platų ir įvairų vakcinų portfelį, kad būtų patenkinti visų Europos bendruomenių poreikiai ir suvienyti įvairūs sektoriai“ – teigė renginio moderatorė, žinoma sveikatos žurnalistė Sue Seville.

Viena iš renginyje aptartų temų buvo ir Rusijos „Sputnik V“ vakcina bei jos galimas tiekimas Europoje. Prieš porą savaičių Vokietija paskelbė, kad pradės vienašališkai derėtis dėl Rusijos vakcinos įsigijimo. Kadangi ši vakcina negali būti įsigyta Europos Sąjungos mastu naudojant išankstinio pirkimo susitarimo procedūrą, galima kita alternatyva, pasinaudoti bendro pirkimo mechanizmo procedūra. Jai inicijuoti reikėtų 5 ES šalių – narių bei Europos vaistų agentūros pritarimo. 

Europos vaistų agentūrai vis dar vykdant „Sputnik V“ vakcinos saugumo peržiūrą, toks Vokietijos ir kitų valstybių narių skubėjimas bendrai ES mastu įsigyti Rusijos vakciną galimai sukeltų didelių problemų, teigia europarlamentaras Juozas Olekas.

„Atsižvelgiant į taikomas nuostatas, atrodo, kad išankstinio pirkimo susitarimo procedūra negali būti taikoma „Sputnik V“ vakcinai. Ar Komisija galėtų pasakyti, ar Sveikatos saugumo komitete jau buvo pradėtos diskusijos dėl bendro „Sputnik V“ pirkimo ar tam reikalingo mechanizmo sukūrimo?“, – renginyje klausė socialdemokratas J. Olekas.

Atsakant į klausimą, Europos Komisijos Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato Visuomenės sveikatos direktorius John F. Ryan teigė, kad be Europos vaistų agentūros išvadų diskutuoti apie bendro pirkimo mechanizmo procedūros pradėjimą būtų per anksti.

„Keturios vakcinos, tarp daugelio aptartų, šiuo metu gali būti naudojamos Europos Sąjungoje. Rusijos ir Kinijos vakcinos nebuvo pradinio vakcinų portfelio dalis, nes jos buvo gaminamos ir vystomos už Europos ribų. Europinės gamybos kriterijus buvo vienas iš sėkmingo tiekimo užtikrinimo saugiklių. Kalbant apie „Sputnik V“ vakciną, gamintojai yra suinteresuoti siekti, kad Europos vaistų agentūros patvirtinimo, ir šiuo metu vyksta produkto peržiūra. Tačiau Sveikatos saugumo komitete  diskusijų dėl bendro pirkimo mechanizmo nenumatoma iki tol, kol geriau nesusipažinome su produkto savybėmis ir tikimybe gauti Europos vaistų agentūros leidimą ją naudoti rinkoje“, – teigė John F. Ryan.

Vykusi pirmoji nuotolinė konferencija yra viena iš ciklo „Vieninga imunizacija prieš COVID-19“ organizuojamų diskusijų. Jų metu dėmesys bus sutelkiamas į įvairių sričių ekspertų patirtis kuriant ir administruojant pirmąsias COVID-19 vakcinas.

Daugiau naujienų:

Pranešimas Europos Parlamento nariams

Prieš dvejus metus, rugpjūčio 9 dieną, Baltarusijoje įvyko suklastoti prezidento rinkimai. Po jų prasidėjo Baltarusijos piliečių pasipriešinimas diktatūrai. Žmonės tikėjosi pokyčių, noriai

Susitikimas su Svetlana Tichanovskaja

Savaitgalį teko dalyvauti susitikime su Baltarusijos opozicijos lydere Svetlana Tichanovskaja ir jos bendražygiais. Kalbėjomės apie sunkėjančią opozicijos ir apskritai demokratinės visuomenės padėtį

English version »

Mūsų svetainėje naudojame slapukus

Norėdami tęsti naršymą, patvirtinkite, kad sutinkate su slapukų rinkimu šioje svetainėje.